top of page
  • Foto van schrijverMedinet.tv

Biomerker voor de ziekte van Parkinson gevonden

Onlangs lazen we in de media dat Amerikaanse wetenschappers een biomerker hebben ontdekt waarmee de ziekte van Parkinson in een vroeg stadium kan worden vastgesteld. Men spreekt van een doorbraak. We vroegen prof. dr. Patrick Santens, neuroloog UZ Gent om meer uitleg.


Amerikaanse wetenschappers zeggen een methode te hebben gevonden om de ziekte van Parkinson vast te stellen nog voordat de eerste symptomen zichtbaar worden. Dit zou ingrijpende gevolgen hebben voor de manier waarop parkinson kan worden behandeld.


Waarover gaat het onderzoek precies?

Waarover het precies gaat in dit onderzoek is dat onderzoekers nu een biomerker hebben gevonden die ons vertelt of iemand de ziekte van Parkinson heeft of gaat ontwikkelen.Hoe belangrijk is deze doorbraak voor het vinden van nieuwe behandelingen voor de ziekte van Parkinson?

Deze doorbraak is vooral belangrijk voor het onderzoek zelf. We kunnen nu nauwkeuriger personen met parkinson in een vroeg stadium diagnosticeren.

Hierdoor kunnen we dan ook precieser mensen selecteren die in aanmerking komen voor onderzoeken naar nieuwe behandelingen die de ziekte in een vroeg stadium kunnen vertragen.Gaat het hier om een doorbraak waardoor we snel nieuwe therapieën kunnen verwachten?

Neen, je moet dit onderzoek in zijn perspectief zien. Het is een belangrijke stap waardoor onderzoek beter kan gebeuren en beter kan gefundeerd worden. Het is niet iets wat onmiddellijk aanleiding geeft tot een verbetering van de symptomen of het afremmen van de ziekte. Maar het laat wel toe om het beter en met meer zekerheid te gaan onderzoeken. En vandaar dat het voor het onderzoek naar de ziekte van Parkinson wel degelijk iets is wat nieuw is en wat iets kan bijdragen.Regelmatig duiken er hoopvolle aankondigingen op omtrent doorbraken in het parkinsononderzoek. Hoe ga je hier als patiënt best mee om?

Het is altijd goed om het kader waarbinnen een onderzoek gebeurt in overweging te nemen zodanig dat je heel goed weet waarover het precies gaat en wat het voor de grote groep van parkinsonpatiënten betekent.

De nieuwe biomerker is een stap vooruit in het onderzoek zelf maar voor parkinsonpatiënten brengt deze aankondiging niet onmiddellijk de nieuwe behandeling waar parkinsonpatiënten naar uitkijken. De hoop op nieuwe behandelingen is gerechtvaardigd maar het onderzoek vergt tijd.
Bekijk zeker ook de video van prof. dr. Patrick Santens over het belang van biomerkers voor parkinsontherapie: kijk hier
Comments


bottom of page