top of page

Mindfulness en Yogatherapie

bij de ziekte van Parkinson

Eva Ceulemans
Bewust bewegen

Reeds enkele jaren is Eva Ceulemans -eerst in haar vrije tijd en later ook professioneel- gepassioneerd door Mindfulness en Yoga.  Ze neemt ons dan ook graag mee in de reeks “Bewust bewegen”, binnenkort op Medinet.tv.   Eva begint de reeks met een korte theoretische toelichting om ons daarna de heilzame effecten van Mindfulness en Yoga “aan den lijve” te laten ervaren.

J. Kabat Zinn, de grondlegger van Mindfulness in het Westen, definieerde Mindfulness als: “het schenken van bewuste aandacht in het huidige moment, het aanwezig zijn zonder oordeel”. Mindfulness leert ons pauzeren, tot rust komen, in het “nu” zijn. Bewust even vertragen en loskomen van ons drukke denken, doen, piekeren, zorgen maken, haasten en weer verder gaan…

Aansluitend laat Eva ons kennismaken met Yogatherapie. Yoga is een allesomvattende levenswetenschap, waarvan de oorsprong ligt in India, vele duizenden jaren geleden. Yoga is het oudste systeem van persoonlijke ontwikkeling in de wereld zowel op fysiek als op mentaal vlak.

Positieve effecten op motorische en niet-motorische symptomen

Recent onderzoek toont aan dat Mindfulness en Yoga, elementen toevoegen aan het revalidatieprogramma van Parkinsonpatiënten en positieve effecten hebben op zowel motorische als niet-motorische symptomen.

Zo kan Yogatherapie zorgen voor het verbeteren van evenwicht, spierkracht en houding. Daarnaast is het ook bewezen dat Mindfulness en Yoga kunnen zorgen voor een optimalisering van levenskwaliteit en aandacht maar ook angstgevoelens kunnen verminderen. 

Aan de slag

In de praktijksessies focust Eva eerst op het ontwikkelen van een bewuste aandacht. Vervolgens demonstreert ze  enkele Yoga-ademhalingsoefeningen om te eindigen met een sessie zachte, vloeiende Yogabewegingen die mobiliteit, evenwicht en focus verbeteren. Door basisademhalingsoefeningen te koppelen aan Yogahoudingen, leer je je eigen lichaam versterken en je er opnieuw mee te verbinden.

Samen met Eva gaan we leren pauzeren om vervolgens rust en kracht te vinden in ons eigen lichaam. Op zoek naar de heilzame effecten van Mindfulness en Yoga … 

Eva Ceulemans is ruim vijf jaar actief geweest als onderwijsassistent aan de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen (KU Leuven) en combineerde dit met de taak van onderzoeksmedewerker binnen het domein van Parkinsonrevalidatie (o.l.v. Prof. A. Nieuwboer, KU Leuven). Sinds kort is ze opnieuw aan de slag als kinesitherapeut, gespecialiseerd in neurologische revalidatie. In haar vrije tijd is ze gepassioneerd bezig met yoga, mindfulness en meditatie.

bottom of page